του Σύρου Κοσκοβόλη

 

Το συμπέρασμα της Eurofound είναι ότι οι οικογένειες αισθάνονται το βάρος της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη. 

Η Eurofound δημοσιεύει μια έκθεση που εξετάζει την κατάσταση στις οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και σκιαγραφεί τα σχετικά είδη των πολιτικών και των υπηρεσιών που μπορεί να προστατεύσουν καλύτερα τις οικογένειες από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σε τομείς όπως η κοινωνική πρόνοια, η στέγαση, η παιδική μέριμνα και η υγειονομική περίθαλψη.

Η επαναπρόσληψη, το συντομότερο δυνατό, των ανθρώπων που έχουν πρόσφατα απολυθεί, θα πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να παγιωθεί.

Οι ευρωπαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες από ό, τι πριν από την κρίση. Όσοι είναι ήδη ευάλωτοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Είναι επίσης εμφανής η αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ των οικογενειών: ο τύπος της οικογένειας στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί, παίζει σημαντικό ρόλο αν ζει σήμερα μέσα στη φτώχεια.
Πάνω από το 40 % των οικογενειών στην Ιρλανδία και τη Ρουμανία, αλλά κάτω του 25% στη Γερμανία, έχουν παιδιά. Το ποσοστό των μονογονεϊκών νοικοκυριών είναι υψηλότερο στη Δανία (21 %, ή 5% του συνόλου των νοικοκυριών) και στην Ιρλανδία (20 %, ή 9 % του συνόλου των νοικοκυριών). Είναι χαμηλότερο στην Ελλάδα και την Κροατία (4 % των νοικοκυριών με παιδιά, ή 1 % του συνόλου των νοικοκυριών). Η Λετονία έχει το υψηλότερο ποσοστό των μονογονεϊκών νοικοκυριών συνολικά (29 %), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία (26 %). Η έρευνα του Eurofound δείχνει ότι οι οικογένειες ζουν σε νοικοκυριά ανέργων είναι το πιο πιθανό να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα - μεταξύ 20 % και 25 % των εργαζόμενων μόνων γονέων έχουν δυσκολίες, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών.

Οι οικογένειες με ανέργους έχουν πιο συχνά δυσκολίες από τους μόνους γονείς. Οι οικογένειες στις οποίες δουλεύουν και οι δύο γονείς, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν δυσκολίες. Σε αυτή την ομάδα δεν έχει υπάρξει σημαντική επιδείνωση από την κρίση, η οποία είναι πιο έντονη σε οικογένειες που είναι ήδη σε ευάλωτη κατάσταση.

Αυτό επηρεάζει επίσης τη στέγαση και την ανασφάλεια. Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου το 17% των ανέργων οικογενειών φοβούνται ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινηθεί το επόμενο έτος, καθώς δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά να ζουν στο σπίτι που βρίσκονται σήμερα. Από το 2007 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά έξι τοις εκατό (6 %) για τους άνεργους μόνους γονείς και εννέα τοις εκατό (9 %) για οικογένειες με ανέργους και τους δυο γονείς.

Η σύγκρουση της εργασίας και της οικογενειακής ζωής έχει αυξηθεί σε όλους τους τύπους των νοικοκυριών με παιδιά.

Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε από 10 % σε 12 % μεταξύ 2007 και 2011.

 

Επαγγελματική και κοινωνική ζωή small

Social Media

         

Τελευταία Νέα

Ποιότητα ζωής στην Ευρώπη: Οι οικογένειες στην οικονομική κρίση
06 Μαΐου 2014
του Σύρου Κοσκοβόλη Το συμπέρασμα της Eurofound είναι ότι οι... >>
Συνέντευξη Σύρου Κοσκοβόλη Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου για το Δήμο Αθηναίων με το Γιώργο Καμίνη
06 Μαΐου 2014
Ο Σύρος Κοσκοβόλης δίνει απαντήσεις στα καυτά προβλήματα... >>
Συνέντευξη στο Βήμα για ΠΥΡΚΑΛ+EBO
28 Απριλίου 2014
TO NEO «ΥΠΕΡΟΠΛΟ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Σύρος Κοσκοβόλης... >>
ΕΕΑ - Σεμινάρια πυρασφάλειας για εκπαιδευτές Π.Ε.Ι.
27 Απριλίου 2014
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργάνωσε, στις... >>
Παρουσίαση του προγράμματος Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων
27 Απριλίου 2014
Παρουσίαση του προγράμματος Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων... >>
http://www.syroskoskovolis.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/gallery.kaminisynantisi.1gk-is-149.jpglink
http://www.syroskoskovolis.gr/modules/mod_image_show_gk4/cache/gallery.arxiepiskopos.MG_3168gk-is-149.jpglink
«
»
Progress bar